ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ(ΒΙΝΤΕΟ)

Υπό την Προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, Όλγας Μούσιου Μυλωνά, και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017, η Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής».
Αρχικά τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φλώρινας, ο οποίος είπε:
«Σήμερα είναι μια ειδική συνεδρίαση, στην οποία προχωρούμε στον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, σε ότι αφορά τη διοίκηση, την εφαρμογή του ετησίου προγράμματος δράσης και εν γένει της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Πολλοί μπορεί να πούνε, για ποιο λόγο έγινε σήμερα και δεν έγινε άλλες χρονιές. Πρέπει να σας πω ότι, σύμφωνα με τον Νόμο του Καλλικράτη κάθε κίνηση της Δημοτικής αρχής είναι στη διαφάνεια, καθώς τα πάντα δημοσιεύονται και ο κάθε πολίτης επισκεπτόμενος συγκεκριμένες σελίδες στο διαδίκτυο μπορεί να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου. 

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Φλώρινας, ο απολογισμός της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και η κατάθεση του προϋπολογισμού γίνονται κάθε χρόνο. Στον μεν απολογισμό βλέπουμε όλοι τι έγινε σε όλο τον Δήμο, καθώς και την οικονομική κατάσταση του Δήμου, στον δε προϋπολογισμό κοστολογούμε προκαταβολικά τις δράσεις μας για το καλό των συμπολιτών μας και μετά έχουμε την ανάρτηση αυτού. Εάν κάποια οικονομική δραστηριότητα δεν αναρτηθεί ή δε δημοσιευτεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, τότε δε μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω ενέργεια ή αποπληρωμή. Αυτό είναι σαφές. Τα πάντα, λοιπόν, είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο.
Εμείς, επειδή υπήρξε η ερώτηση από την αντιπολίτευση για το πότε θα κάνουμε απολογισμό, συγκαλέσαμε τη σημερινή συνεδρίαση για την πραγματοποίηση του απολογισμού. Σκεφτήκαμε ότι ίσως ορισμένοι συμπολίτες μας θα ήθελαν πραγματικά να ακούσουν τις ενέργειες του Δήμου μας, αλλά και να ενημερωθούν και για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Για να υπάρξει, όμως, αντικειμενική παρουσίαση των πεπραγμένων του Δήμου Φλώρινας, σήμερα κλήθηκαν και οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών, όπως και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι σημερινοί, αλλά και οι προηγούμενοι, για να αναφερθούν στις δραστηριότητες των υπηρεσιών τους και να μην μπορέσει κανείς να μας καταλογίσει ότι όλα όσα θα παρουσιαστούν σήμερα δεν είναι αληθή. Για αυτό, αμέσως μετά την τοποθέτησή μου, θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις όλων των υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει μια αντικειμενική παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Αρχής.


Αυτό που θα ήθελα να σας καταθέσω είναι ότι ως Δήμαρχος, προσωπικά, αλλά και όλοι μαζί τα μέλη της πλειοψηφίας ως παράταξη προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι καλύτερο για τους συνδημότες μας, για τους συμπολίτες μας. Προσπαθούμε να απορροφήσουμε Ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού οι Δήμοι δεν έχουν πλέον χρήματα, καθώς τα έσοδα είναι ελάχιστα, όπως θα ακούσετε και από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία. Με πολύ μεγάλο αγώνα ισοσκελίζουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Το κράτος μάς οφείλει πολλά και έχει περικόψει σχεδόν το 70% των επιχορηγήσεων κι αν δεν υπήρχαν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, σας διαβεβαιώνω, ότι δε θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ούτε πλακάκια στα πεζοδρόμια. Για αυτό τον λόγο προγραμματίζουμε την εκπόνηση μελετών έγκαιρα, ώστε, μόλις προκηρυχθεί κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να μπορέσουμε να εντάξουμε τη μελέτη, να εγκριθεί και να υλοποιηθεί. Τέτοιες δράσεις, οι οποίες ήταν και μεγάλες, είχαμε αρκετές. 

Το κορυφαίο στοίχημα των δράσεων του Δήμου μας είναι η Τηλεθέρμανση Φλώρινας, η οποία εντάχθηκε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι της τάξεως των 85.000.000,00€ και προχωράει πάρα πολύ καλά. Μπορεί να υπήρξε μια καθυστέρηση από την κυβέρνηση ως προς την αποπληρωμή του εργολάβου, όταν είχε ζητήσει την προκαταβολή, αλλά από το 2016 το έργο προχωράει και υλοποιείται. Σήμερα, από όσο γνωρίζω, ο εργολάβος έφερε πρόσφατα άλλα 58 φορτηγά με σωλήνες και μόλις ανοίξει ο καιρός θα προχωρήσει στην τοποθέτηση των σωλήνων του κεντρικού αγωγού. Ήδη, έχει ξεκινήσει η καταγραφή στα σπίτια τα οποία θέλουν να συνδεθούν με την τηλεθέρμανση, οπότε θα είμαστε έτοιμοι σε λίγο διάστημα να προχωρήσουμε και στην εκσκαφή μέσα στην πόλη, ώστε να τοποθετηθούν οι σωληνώσεις που απαιτούνται για τη μεταφορά του υπέρθερμου νερού, αλλά και στον καθορισμό των θέσεων τοποθέτησης των σωληνώσεων στις οικοδομές, ώστε στη συνέχεια να τοποθετηθούν οι εναλλάκτες.

Εάν δεν υπάρξουν σοβαρά προβλήματα από την κυβέρνηση, ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των σωλήνων της Τηλεθέρμανσης μέσα στην πόλη, είτε για τη μεταφορά, είτε για τη διανομή του νερού.
Ένα ακόμα μεγάλο έργο το οποίο ετοιμάζουμε είναι η κατασκευή νέου σύγχρονου διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς, για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Δήμου και της γύρω περιοχής. Άλλη μια μελέτη, την οποία ετοιμάζουμε, είναι ο αγωγός μεταφοράς νερού τόσο από το νέο, όσο και από παλιό διυλιστήριο, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές όπως υπήρξαν το καλοκαίρι.
Τα έργα τα οποία υλοποιήσαμε από το πρόγραμμα Interreg είναι η κατασκευή και ανάπλαση του Ζωολογικού κήπου της Φλώρινας, που διαμορφώθηκε ως χώρος αναψυχής στον οποίο φιλοξενούνται ζώα. Στη συνέχεια, από ιδίους πόρους του Δήμου ή από άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα, θα προχωρήσουμε σε επιπρόσθετες εργασίες στον Ζωολογικό κήπο.
Κατασκευάσαμε την παιδική χαρά και τον υπόλοιπο χώρο απέναντι από το Αρχαιολογικό μουσείο, κατασκευάσαμε τον πεζόδρομο από το πανεπιστήμιο προς την πόλη και προχωρήσαμε στην ανάπλαση του ποταμού Σακουλέβα. Ήδη έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΣΒΑΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για να προχωρήσουμε στην ανάπλαση όλου του Σακουλέβα από τα δικαστήρια μέχρι τη γεωργική σχολή. Έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή πολλών έργων και έχουμε και έτοιμες μελέτες προς ένταξη και νέων έργων, όπως είναι οι μελέτες για κατασκευή παιδικών χαρών, μέσω του προγράμματος Leader. Το προηγούμενο πρόγραμμα είχε ολοκληρωθεί και δεν προλαβαίναμε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση. Όμως, με το καινούριο πρόγραμμα Leader, θα προχωρήσουμε στις αναπλάσεις χώρων και στην κατασκευή παιδικών χαρών στα χωριά μας. Μέσω του Πράσινου Ταμείου, έχουμε προχωρήσει και έχουν ετοιμαστεί οι μελέτες για τις παιδικές χαρές της Φλώρινας και αυτό το διάστημα θα προκηρυχθούν, ώστε να προχωρήσουμε και στην κατασκευή τους.

Ήδη, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έπρεπε να δοθούν κάποια δάνεια με επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε όλο τον Δήμο, με φωτιστικά σώματα οικονομίας και καλύτερου φωτισμού. Πιλοτικά, ξεκινήσαμε και αλλάξαμε τις κεφαλές με λαμπτήρες Led, μέσω του προγράμματος Energynet.

Θα προχωρήσουμε και σε άλλα έργα, για τα οποία ετοιμάζονται οι μελέτες, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολικές μονάδες με την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ και αυτή τη στιγμή προχωράμε στις νομιμοποιήσεις των σχολείων, καθώς τα περισσότερα δεν είχαν οικοδομικές άδειες.
Σχετικά με τα κοιμητήρια του Δήμου Φλώρινας προχωράμε στις διαδικασίες δήλωσής τους στο κτηματολόγιο, καθώς και στην υλοποίηση μελέτης νομιμοποίησης και επέκτασης αυτών.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και παρακαλώ να πάρουν τον λόγο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουμε στον απολογισμό». 

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων, καθώς και τον Διευθυντών και Προϊσταμένων των Υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητες και στα πεπραγμένα τους για το 2016, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο λόγω έλλειψης κονδυλίων, όσο και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα μίλησαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Άρης Αριστείδου, Άκης Τσορμπάρης, Νίκος Αλεξιάδης και Δημήτρης Θεοφανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρηση του Δήμου Φλώρινας κ. Νίκος Ευαγγέλου, καθώς και η Διευθύντρια αυτής κ. Αφροδίτη Κεσίδου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΦ κ. Αντώνης Ζαέκης και η Διευθύντρια αυτής κ. Ερμιόνη Αβραμοπούλου, η κ. Ελένη Γκορτσίλα, Προϊσταμένη του ΝΠΔΔ του Δήμου Φλώρινας και οι κ.κ. Αθανάσιος Κάτης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, Δημήτρης Κάλφας, Προϊστάμενος Τμήματος Εσωτερικής Ανταπόκρισης της Διεύθυνσης ΚΕΠ του Δήμου Φλώρινας, Νικόλαος Κακιούσης, Επόπτης Καθαριότητας του Τμήματος Αποκομιδής Απορριμμάτων- Ανακυκλώσιμων Υλικών, Καθαρισμού Κοινόχρηστων Χώρων και Εδικών Συνεργείων, Δημήτριος Παπαναστασίου,Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, Άννα Βογδάνου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και Γιάννης Μουντούσης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου.
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της μειοψηφίας και συγκεκριμένα των κ.κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, Κατερίνας Σταύρου και Θεόδωρου Τορλαχίδη.

Κατά την τοποθέτησή τους, τόσο ο κ. Κωνσταντινίδης, όσο και η κ. Σταύρου αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση και μη πραγματοποίηση απολογισμού το προηγούμενο έτος, καθώς και στην πρόσκληση άλλων φορέων και συλλόγων, πέρα των Δημοτικών Συμβούλων. Τέλος, ο κ. Τορλαχίδης, προέβη στην κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Φλώρινας.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την τοποθέτηση του κ. Δημάρχου, ο οποίος είπε:
«Οφείλω να συγχαρώ τον κ. Τορλαχίδη, για τη σωστή και σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου τοποθέτηση του, όσον αφορά στον απολογισμό, διαφωνώντας μόνο ως προς τηθέση του, ότι ο απολογισμός γίνεται από τον Δήμαρχο και όχι από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο Δήμαρχος προΐσταται των υπηρεσιών, άρα ο Δήμαρχος συνεπικουρείται από τις υπηρεσίες. Δε λέει στον συγκεκριμένο νόμο ή στην εγκύκλιο ότι αποκλειστικά και μόνο μιλάει ο Δήμαρχος. Θα μπορούσα να καθόμουν δίπλα στο τραπέζι και να φώναζα τον κάθε προϊστάμενο να κάνει τον απολογισμό ή να είχα ζητήσει τα κείμενά τους και να καθόμουν να σας τα διάβαζα. Νομίζω, όμως, ότι όταν είναι οι ίδιοι οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι, είναι αντικειμενική η παρουσίαση και ο απολογισμός. Δε γίνεται πολιτικός απολογισμός, όπως θέλουν να λένε κάποιοι. Εδώ, δε θα πούμε παραμύθια.
Ξεκινάω με τη φράση που χρησιμοποίησαν οι αρχηγοί των παρατάξεων, “κάλλιο αργά παρά ποτέ”. Αυτοί πού ήτανε; Σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών, άρθρο 13, η παράγραφος 7 λέει το εξής:
“Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του Ν.3852/2010”.
Γιατί λοιπόν, αφού καθυστερήσαμε εμείς να κάνουμε τον απολογισμό, δεν προκάλεσαν τη συνεδρίαση; Δεν το ήξεραν; Δεν το διάβασαν; Είναι απορίας άξιο. Άρα, μάλλον ήθελαν να κάνουν μόνο στείρα αντιπολίτευση και τίποτα παραπάνω, αλλά και πάλι δεν τα κατάφεραν, γιατί ο νόμος τους δίνει την ευχέρεια εφόσον δε συγκαλούμε εμείς τον απολογισμό, να τον συγκαλέσουν αυτοί.
Ο κ. Κωνσταντινίδης ρώτησε ποιοι κλήθηκαν και εδω ισχύει αυτό που είπα και πριν. Στο ίδιο άρθρο και στην παράγραφο 2 λέει: “Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται πριν από δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες με κάθε πρόσφορο τρόπο. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης”. Τι σημαίνει αυτό; Πως χρειάζεται ειδική πρόσκληση, ότι θα γίνει η συνεδρίαση; Λάθος. Με κάθε πρόσφορο τρόπο λέει. Τι πιο δημοκρατικό υπάρχει και πιο διαφανές από το να στείλω την πρόσκληση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να το διαβάσουν όλοι και να έρθουν. Υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτό; Άρα ενημερώθηκαν όλοι, τώρα αν κάποιος ή κάποιοι δεν ήθελαν να έρθουν, είναι δικό τους θέμα. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω, είναι ότι η Δημοτική Αρχή λειτουργεί άψογα, σωστά, παράγει έργο, εξυπηρετεί τους Δημότες και για αυτό δεν είχαμε πολίτες διαμαρτυρόμενους σήμερα. Και είναι αλήθεια, πως ό,τι μπορούμε με τα πενιχρά έσοδα τα οποία διαθέτουμε, αγωνιζόμαστε να το υλοποιήσουμε.
Προσπάθησαν να αμαυρώσουν τον αποχιονισμό. Δεν τα κατάφεραν. Γιατί και σε εκείνη την περίπτωση, ο κόσμος περπατούσε στους δρόμους και έβλεπε ότι ήταν καθαροί. Και μάλιστα είχαμε από συνδημότες μας πλάνα από Drone και φαίνονταν ξεκάθαρα ότι η πόλη ήταν πεντακάθαρη. Αλλά κάποιοι δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι έγινε σωστός αποχιονισμός. Δεν πειράζει. Μας αρκεί η επιδοκιμασία των συνδημοτών μας.
Αναφέρεστε στην απουσία του κόσμου. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας που δεν είναι παρόντες, δεν ενημερώθηκαν; Διακαώς ζητούσαν να γίνει ο απολογισμός, δεν το έκαναν όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά και δεν προσήλθαν σήμερα.
Σήμερα, θα περίμενα να ακούσω από την αντιπολίτευση να κάνει παρατηρήσεις και προτάσεις συγχρόνως, κάτι το οποίο δεν έχουμε ακούσει σχεδόν ποτέ. Πάντα προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και τη νύχτα μέρα, χωρίς λόγο.
Η κυρία Σταύρου είπε, ότι οι αντιπρόσωποι του τύπου δεν άντεξαν. Άκουσαν αυτά που είχαν σημασία και αποχώρησαν.
Όσο για τον Συμπαραστάτη του Δημότη που αναφέρθηκε η κ. Σταύρου, όντως προβλέπεται στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου η παρουσία του, ο οποίος κλήθηκε και μάλλον δεν μπόρεσε να έρθει σήμερα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες για τη λειτουργία τους, τους Δημοτικούς συμβούλους, για τη συνεργασία που έχουν με τις υπηρεσίες και με τα πενιχρά έσοδα που έχουμε και με το ελάχιστο προσωπικό του Δήμου μας έχουμε ανταπεξέλθει σε όλα τα δύσκολα και πρέπει να σας πω ότι είμαστε ένας από τους καλύτερους Δήμους.
Είμαστε ένας Δήμος που δεν είναι χρεωμένος, που εξυπηρετεί τους δημότες του, που κάνει απορροφήσεις από τα κοινοτικά κονδύλια, μολονότι δεν έχουμε και χρήματα για να κάνουμε όσες μελέτες θα θέλαμε, για να απορροφήσουμε και ακόμα περισσότερα.
Σας ευχαριστώ όλους για την υπομονή σας σήμερα, αλλά λογικό είναι ένας απολογισμός που αναφέρεται σε μια ολόκληρη χρονιά να έχει μεγάλη διάρκεια κι εύχομαι η αντιπολίτευση την επόμενη φορά, αν δεν καλέσουμε εμείς ειδική συνεδρίαση για απολογισμό, να καλέσει αυτή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΦΩΤΟ -VIDEO)